Лазерите Fotona осигуряват изключителнa гъвкавост – от леки аблативни до неаблативни термални процедури. Налични са сигурни, проверени и доказани решения за голямо разнообразие от гинекологични приложения, от простото отстраняване на лезии до прецизни безкръвни операции.

Процедури като лазерното премахване на ЧПВ лезии от матката, лечение на кондиломи, баланит и различни други лазерни операции могат да се извършват успешно с лазерите на Fotona.

Последните нововъведения в лазерната технология на Fotona доведоха до разработването на напълно нови, минимално инвазивни лечения на инконтиненция (IncontiLase), синдром на вагинална релаксация (IntimaLase) и постменопаузален генитоуринарен синдром (RenovaLase).

Уретралната стрес-инконтиненция е един от често установяваните в годините проблеми при жени в средна възраст след естествено раждане или физиологична слабост на съединителната тъкан.

Това е състояние, при което жената усеща изтичане на урина при минимално физическо напрежение, като кашляне, кихане, леки физически натоварвания. Тази инконтиненция се различава от т.нар. спешна-инконтиненция, при която задържането на урина е невъзможно и настъпва внезапно и неконтролируемо и не зависи от физическото натоварване.

Лазерната терапия при физиологично настъпващото изтъняване на влагалищната лигавица в годините, известно като вагинална атрофия и последващата стрес-инконтиненция, е бърз, не-хормонален, не-хирургичен и високо ефективен метод. Най-често установяваните оплаквания при вагинална атрофия са:

 • Уринарна инконтиненция или леко изтичане на урина при слабо натоварване като кихане или кашляне или дори спонтанно
 • Вагинална сухота, парене и сърбеж
 • Загуба на еластичност и тонус (известно като хлабавост или синдром на вагинална релаксация)
 • Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур
 • Болезнен сексуален акт
 • Вагинална или вулварна болка
 • Лек пролапс и
 • Намалени чувствителност в зоната и недостатъчна сексуална възбудимост

Лазерните гинекологични терапии представляват безопасна алтернатива на оперативните методи, хормоналните препарати и някои физиотерапевтични процедури.

IncontiLase® е патентована, неинвазивна Er: YAG лазерна терапия за лечение на лека до умерена степен на стрес инконтиненция, на базата на неагресивно, термично стимулиране на колагеновото образуване, свиване и стягане на вагиналната лигавица и богатата на колаген съединително-тъканна пластина по предната стена на влагалището. Това води до по-голяма подкрепа на пикочния мехур и връщането на нормалната функция на задържане на урина.

Терапията INCONTI LASE® се осъществява със системата SP Dynamis на FOTONA – една от първите компании, които въвеждат лазерното лечение на уретрална инконтиненция. На практика тя действа като имитира ефекта на естрогеновата стимулация върху влагалищната лигавица, водейки до засилване на регенеративния процес и възстановявайки стегнатостта на влагалищната стена, нейната функция и сетивност.

Основно предимство на IncontiLase® е, че процедурата се прави в кабинета – безболезнено, без аблация, рязане, кървене, или конци. Възстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици.

IncontiLase® e лека, ефективна и безопасна процедура предназначена за лека и умерена стрес и смесена пикочна инконтиненция.

Терапията протича в две стъпки. След направените необходими изследвания и измервания, лекаря поставя стерилен, стъклен спекулум, който ограничава контакта на влагалището с лазерния накрайник. В спекулума се поставя лазерът, с който се обработва лигавицата на влагалището по цялата дължина, два или три пъти.  По време на процедурата не се усеща болка или парене, възможно е при обработката към входа на влагалището да се усети малко по-силно парене, което трае секунди. В края на терапията се поставя обезболяващ гел на входа на влагалището и уретрата, след което зоната се обработва с лазер. Може да се усети слабо парене.

Продължителността на процедурата е между 30 и 40 минути.

Терапията е с много нисък риск и подходяща за почти всички жени, които имат оплаквания от стрес-инконтиненция, включително и при жени:

 • в период на менопауза
 • при които симптомите се появяват след терапия за злокачествен тумор или хирургична интервенция и които не могат да използват хормонална терапия
 • които не отговарят на локална естрогенова терапия или приемат приложението й като неприятно
 • с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур
 • изпитващи болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт
 • с намалена еластичност, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, които настъпват след раждане.

 

В случай, че установите оплаквания, които могат да бъдат повлияни от терапиията INCONTI LASE® можете да запазите час за консултация за планиране на процедура. По време на предварителния преглед лекар ще изясни дали оплакванията ви отговарят на състоянията, които имат позитивно повлияване от обсъжданите терапии.

В случай, че сте подходяща за провеждане на терапия трябва да направите цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищния секрет. Добре е да се консултирате и с лекуващия си гинеколог.

Терапията Incontilase се прави след направени необходими изследвания – цитонамазка и гинекологичен преглед. Терапията е неефективна при императивна инконтиненция или по причина различна от стресовата и смесената инконтиненция. Противопоказана е при инфекция и стеснения на пикочните пътища, положителен PAP резултат, менструация, бременност.  Слабо ефективна е при затлъстяване с BMI >40, както и тежка степен на пролапс,

След терапия с Incontilase е възможно засилено влагалищно течение 2-3 дни след процедурата, рядко, слабо кървене.

Ефектът се забелязва още след първата процедура. След направени 2 или 4 терапии, резултатите се задържат до 18 – 24 месеца. ъзстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици. Не са необходими специални грижи след процедурата. Необходимо е въздържане от сексуални контакти до седмица след процедурата. Да се избягват поставяне на тампони 4 седмици след терапията. Не се препоръчват тежки физически усилия минимум 2 седмици след терапията.

Обикновено се препоръчват поне две процедури за облекчаване на лека и дори умерена стрес инконтиненция на урина. При по-тежки случаи се препоръчват 3 или 4 терапии. Процедурите се правят веднъж месечно.

INTIMA LASE® и RENOVA LASE® са други две терапии, при които чрез стимулиране на регенеративните процеси на тялото се постига подобряване на кръвоснабдяването на влагалищната стена и засилена продукция на колаген. Тези тъканни промени водят до подобрение на еластичността на влагалищните тъкани и повишава киселинността на влагалището до нормални стойности. Чрез възстановяване на нормална и здрава вагинална среда много от симптомите на вагинална атрофия намаляват и изчезват.

Поради факта, че използвания лазер е във фракционен режим на действие, всяка терапия достига до малка част (6%) от влагалищната тъкан. Докато пациентите усещат подобрение още след първата процедура, е важно да се продължи и с останалите планирани в терапията сесии за постигане на дълготраен резултат и повлияване на симптомите на вагинална атрофия.

Лазерната терапия при физиологично настъпващото изтъняване на влагалищната лигавица в годините, известно като вагинална атрофия, е бърз, не-хормонален, не-хирургичен и високо ефективен метод. Най-често установяваните оплаквания при вагинална атрофия са:

 • Вагинална сухота, парене и сърбеж
 • Загуба на еластичност и тонус (известно като хлабавост или синдром на вагинална релаксация)
 • Уринарна инконтиненция или леко изтичане на урина при слабо натоварване като кихане или кашляне или дори спонтанно
 • Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур
 • Болезнен сексуален акт
 • Вагинална или вулварна болка
 • Лек пролапс
 • Намалени чувствителност в зоната и недостатъчна сексуална възбудимост

Синдромът на вагинална релаксация (Vaginal Relaxation Syndrome) се определя като увеличаване на вътрешния диаметър на вагиналната стена. Това може да доведе до намален контакт при полов aкт и на сексуално неудовлетворение за жената и нейния партньор. Причината за това най-често е естественото раждане (особено след второ и следващи), вродена слабост на съединителната тъкан с напредване на възрастта и други.

Съвременните иновации в медицината и стремежът към все по-неинвазивни процедури даде ценно оръжие на лекарите – нехирургично лечение с лазер за стягане на влагалището. Лазерните терапии за вагинално подмладяване се утвърждават като достъпен, неоперативен метод за лечение.

Лазерът има термо-стимулиращ ефект върху колагена на вагиналните стени, което води до преструктуриране и стимулиране на нов синтез на съединителната тъкан. Това води до затягане на вагиналния канал и в резултат на това по-голямо сексуално удовлетворение.

Лечението е кратко и обикновено включва 3 сесии през 30 дни.

Терапията протича в две стъпки. След направените необходими изследвания и измервания, лекаря поставя стерилен, стъклен спекулум, който ограничава контакта на влагалището с лазерния накрайник. В спекулума се поставя лазерът, с който се обработва лигавицата на влагалището по цялата дължина, два или три пъти.  По време на процедурата не се усеща болка или парене, възможно е при обработката към входа на влагалището да се усети малко по-силно парене, което трае секунди. В края на терапията се поставя обезболяващ гел на входа на влагалището, малките срамни устни и уретрата, след което зоната се обработва с лазер. Може да се усети слабо парене.

Продължителността на процедурата е между 30 и 40 минути.

Терапията е с много нисък риск и подходяща за почти всички жени, които имат оплаквания от вагинална атрофия, включително и при жени:

 • в период на менопауза
 • при които симптомите се появяват след терапия за злокачествен тумор или хирургична интервенция и които не могат да използват хормонална терапия
 • които не отговарят на локална естрогенова терапия или приемат приложението й като неприятно
 • с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур
 • изпитващи болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт
 • с намалена еластичност, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, които настъпват след раждане.

 

Терапията Intimalase се прави след направени необходими изследвания – цитонамазка и гинекологичен преглед. . Противопоказана е при инфекция във влагалището, положителен PAP резултат, менструация, бременност.  Слабо ефективна е при затлъстяване с BMI >40, както и тежка степен на пролапс,

Лазерното лечение на влагалището цели възстановяване на състоянието на вагиналната стена от преди периода на атрофията. В резултат на уплътняването на лигавицата се усилва нейната подпорна функция спрямо уретрата, при което намаляват симптомите на уринарна инконтиненция.

След терапия с Intimalase е възможно засилено влагалищно течение 2-3 дни след процедурата, рядко, слабо кървене.

Ефектът се забелязва още след първата процедура. След направени 2 или 3 терапии, резултатите се задържат до 18 – 24 месеца. Възстановяването е изключително бързо, без необходимост от използване на аналгетици и антибиотици. Не са необходими специални грижи след процедурата. Необходимо е въздържане от сексуални контакти до седмица след процедурата. Да се избягва поставяне на тампони 4 седмици след терапията. Не се препоръчват тежки физически усилия минимум 2 седмици след терапията.

Обикновено се препоръчват поне две процедури Удовлетвореността след терапията е над 97%. Средно влагалището се стеснява с 17%.  Процедурите се правят веднъж месечно.

Ние разполагаме с уникални офталмологични апарати, позволяващи поставянето на прецизна диагноза, извършване на ранна профилактика и своевременно лечение на зрението.

 • Компютърна авторефрактометрия

Авторефрактометрията е компютърна диагностика на зрението. Това е обективно изследване на рефракцията /пречупвателната сила/ на оптичните среди на окото. Авторефрактометрията дава общата пречупвателна сила на окото в диоптри и помага при изписването на очила.

 • Безконтактно измерване на очното налягане

Безконтактната тонометрия е метод за измерване на вътреочното налягане без директен допир на апарат към роговицата на пациента, а само чрез въздушна струя. Тонометрия се прави за диагностициране на глаукома /очно заболяване, съпроводено с повишено вътреочно налягане/ и при много други заболявания, съпроводени с повишаване или понижаване на вътреочното налягане.

 • Eхография – A scan

Ултразвукът се използва в офталмологията като ултразвукова биометрия - метод за измерване на анатомичните и оптичните елементи на окото. А-ехографията служи главно за изследване на очната ябълка и нейното съдържимо.

 • Пахиметрия /измерване дебелината на роговицата/

С помощта на ултразвукови вълни пахиметърът измерва дебелината на роговицата на желаното от изследващия място. Пахиметрията е необходимо изследване преди всякакви хирургични процедури за коригиране на диоптричната сила на роговицата. От друга страна, тя е част от комплекса изследвания при диагностициране на глаукомата.

 • Компютърна периметрия

Най-точният метод за изследване на зрителното поле е компютърната периметрия. Това изследване включва провеждане на специални прагови тестове, които дават информация за светлочувствителността във всяка част на ретината. Компютърната периметрия е едно от най-важните изследвания, необходими за откриване и проследяване на болни от глаукома пациенти.

 • Оглед с Голдман

Огледът с Голдман представлява стереоскопично изследване на ретината на окото – зрителен нерв, макула, съдова система, средна и крайна периферия. Използва се за диагностика и лазерно лечение на почти всички съдови и дегенеративни заболявания на ретината – диабетна ретинопатия, съдови оклузии, периферни дегенеративни лезии, разкъсване на ретината и др.

 • ОСТ /3D очен скенер/

МЦ „Окулус” разполага с последно поколение 3D очен скенер. Изследването с този апарат дава срезове на ретината с изключително голяма разделителна способност (10 пъти по-голяма от ядрено-магнитния резонанс), получавани в реално време, като цялата процедура трае не повече от 10 минути. Благодарение на голямата си разделителна способност, тази апаратура се използва за диагностициране и на най-микроскопичните изменения в очното дъно, което позволява най-правилното и навременно лечение на много заболявания на ретината, макулата и зрителния нерв. Проследяването на пациенти с макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и глаукома с помощта на ОСТ е от изключително голямо значение за правилно провеждане на лечението.

 • Флуоресцеинова ангиография /цветна снимка на очното дъно с контраст/

Това изследване е необходимо за точна диагноза при много заболявания на ретината и зрителния нерв. За целта е необходима специална камера с филтри и контрастно вещество. Това контрастно вещество, наречено флуоресцеин, се инжектира във венозната система, откъдето за секунди попада в кръвоносните съдове на окото. На определени периоди от време се правят снимки, които впоследствие дават представа за състоянието на изследваната зона от очното дъно. Флуоресцеиновата ангиография е основна диагностична процедура при диабетна ретинопатия, макулна дегенерация, свързана с възрастта, тумори, възпалителни и съдови заболявания на очното дъно. 

 • Автофлуоресценция /цветна снимка на очното дъно без контраст/

Тя се използва за диагностика на някои чести ретинни заболявания, без необходимост от инжектиране на контрастно вещество.

 • Изчисляване диоптрите на вътреочна леща

Ключ към успеха на катаракталната и рефрактивната хирургия е имплантирането на точно определена леща, подходяща за конкретното око. Това означава, че различните очи имат нужда от лещи с различна диоптрична сила, която трябва да се определи прецизно преди операцията и да е подготвена за имплантация от хирурга. 

 • Кератометрия

Tова изследване служи за измерване кривината на роговицата и пречупвателната й способност.То е важно както за определянето на диоптъра на изкуствените вътреочни лещи при катаракталната хирургия, така и за поставянето на най-подходящите контактни лещи.

 • Офталмоскопия

Офталмоскопията представлява медицинско изследване, при което се изследват очното дъно (състоянието на ретината и зрителния нерв) и стъкловидното тяло. Извършва се със специален апарат, наречен офталмоскоп, след предварително резширяване на зеницата.

 • Биомикроскопия

Биомикроскопията е вид изследване на очите, при което се прави микроскопска картина in vivo на състоянието на предните отдели на окото — клепачи, конюнктива, склера, роговица и очна леща — в дълбочина до 4 милиметра.

 • Екстракция на роговично чуждо тяло
 • Субконюнктивна инжекция
 • Ретробулбарна инжекция
 • Промивка на слъзни пътища
 • Отстраняване на шевове от корнеа и склера
 • Лазерна коагулация на хориоретина

Операционният блок работи с най-новите технологии за лазерно и ултразвуково лечение на катаракта и други заболявания на зрителния орган.

 • Операция на катаракта – ултразвуков безшевен метод /факоемулсификация/ за хирургично лечение на катаракта /вътрешно перде/, с имплантиране на меки монофокални, мултифокални, асферични и торични лещи през разрез от 2,4 мм.

Операцията на катаракта се състои в направата на много малък разрез в окото, след което в разреза се вкарва инструмент с дебелината на връхче на химикалка, който разбива и премахва потъмнялата естествена леща. След премахването на лещата, през същия миниатюрен разрез в окото се поставя изкуствена вътреочна леща, която сама се разгъва в окото и заема постоянната си позиция. Обичайно операцията отнема от 20 до 30 минути, дори по-малко, и повечето пациенти се връщат към нормалните си занимания още на следващия ден.

 • Операция на ксантелазми

Ксантелазмите са жълтеникави кожни подутини по горния и долния клепач и в близост до слъзния канал на окото. Жълтият им цвят се дължи на локално отлагане на липиди и мастни продукти в кожата. Тази плака никога не се трансформира в злокачествено образувание и не представлява заплаха за човешкия организъм. Въпреки това, големите и множествени ксантелазми, представляват сериозен козметичен проблем. Лечението най-често е оперативно отстраняване на образуванията.

 • Операция на птеригиум /външно перде/

Външното перде, наричано на медицински език птеригиум, представлява ципичка от фиброзна тъкан, която започва да расте от вътрешния ъгъл на очната роговица и щом допълзи до зоната на зеницата, неминуемо препречва полезрението. Смята се, че птеригиумът е своеобразна биологична защита на очите от различни вредни външни влияния. Отстранява се хирургично, като операцията е лека и се прави амбулаторно.

 • Отстраняване на халацион

Халационът (ечемик) е най-честото възпаление на клепача. Получава се при лоша зрителна и комунална хигиена и отказ от ползване на очила. При липса на ефект от лечението в първите 1-2 седмици, се препоръчва оперативен подход, който цели почистване на гнойното съдържимо на образуваната киста. Операцията е ефективна и не оставя никакви белези.

 • Отстраняване на новообразувания на клепачите
 • Пластична корекция – ектропион, ентропион
 • Конюнктивна пластика

Ние подбираме естетичните процедури индивидуално за всеки пациент след професионална медицинска консултация; извършват се от квалифициран екип в комфортна и безопасна среда, с висококачествени продукти. Зоната около очите е най-чувствителната – там първо се появяват фини бръчици, тъмни кръгове, дехидратация и отпускане. Деликатният околоочен контур може да бъде освежен, стегнат и повдигнат, а бръчиците да се заличат – с подбрано специално за Вас от специалист-офталмолог естетично решение!

 • Подмладяване на околоочната зона – приоритет за офталмолозите. След преценка, се прилагат дермални филъри, мезотерапия, биоревитализация и др.
 • Поставяне на дермални филъри за попълване на бръчки и оформяне на устни; базирани на високопречистена хиалуронова киселина. Имат дълготраен ефект и са напълно безопасни.
 • Биоревитализация и мезотерапия – серия от процедури, при които в кожата се инжектират високопречистена неомрежена хиалуронова киселина и/или „коктейл” от витамини, минерали, аминокиселини и др.
 • Химичен пилинг – за ексфолиране на кожата и стимулиране естествените процеси на подмладяване на кожата на лицето чрез образуване на нови клетки.
 • Оперативно отстраняване на различни козметични дефекти около очите.
 • Инжектиране на ботокс – за изглаждане на мимическите бръчки около очите и на челото. Прилага се и за лечение на обилно изпотяване.