Операционният блок работи с най-новите технологии за лазерно и ултразвуково лечение на катаракта и други заболявания на зрителния орган.

  • Операция на катаракта – ултразвуков безшевен метод /факоемулсификация/ за хирургично лечение на катаракта /вътрешно перде/, с имплантиране на меки монофокални, мултифокални, асферични и торични лещи през разрез от 2,4 мм.

Операцията на катаракта се състои в направата на много малък разрез в окото, след което в разреза се вкарва инструмент с дебелината на връхче на химикалка, който разбива и премахва потъмнялата естествена леща. След премахването на лещата, през същия миниатюрен разрез в окото се поставя изкуствена вътреочна леща, която сама се разгъва в окото и заема постоянната си позиция. Обичайно операцията отнема от 20 до 30 минути, дори по-малко, и повечето пациенти се връщат към нормалните си занимания още на следващия ден.

  • Операция на ксантелазми

Ксантелазмите са жълтеникави кожни подутини по горния и долния клепач и в близост до слъзния канал на окото. Жълтият им цвят се дължи на локално отлагане на липиди и мастни продукти в кожата. Тази плака никога не се трансформира в злокачествено образувание и не представлява заплаха за човешкия организъм. Въпреки това, големите и множествени ксантелазми, представляват сериозен козметичен проблем. Лечението най-често е оперативно отстраняване на образуванията.

  • Операция на птеригиум /външно перде/

Външното перде, наричано на медицински език птеригиум, представлява ципичка от фиброзна тъкан, която започва да расте от вътрешния ъгъл на очната роговица и щом допълзи до зоната на зеницата, неминуемо препречва полезрението. Смята се, че птеригиумът е своеобразна биологична защита на очите от различни вредни външни влияния. Отстранява се хирургично, като операцията е лека и се прави амбулаторно.

  • Отстраняване на халацион

Халационът (ечемик) е най-честото възпаление на клепача. Получава се при лоша зрителна и комунална хигиена и отказ от ползване на очила. При липса на ефект от лечението в първите 1-2 седмици, се препоръчва оперативен подход, който цели почистване на гнойното съдържимо на образуваната киста. Операцията е ефективна и не оставя никакви белези.

  • Отстраняване на новообразувания на клепачите
  • Пластична корекция – ектропион, ентропион
  • Конюнктивна пластика