ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАЦИЕНТА

КАК ЩЕ ПРОТЕЧЕ ПРЕГЛЕДЪТ НА ОЧИТЕ ВИ В ОЧЕН ЦЕНТЪР „ОКУЛУС”

В предварително уговорения час за преглед е необходимо да посетите първо регистратурата, където ще Ви поискат информация за:

  • Трите имена и ЕГН.
  • Дали имате направление по НЗОК (здравна каса), издадено от личния лекар или друг специалист, или ще заплатите за прегледа. Направлението се издава електронно и не е необходимо да го носите на хартиен носител.

 

След задължителната регистрация в системата и заплащането, ще Ви насочат към кабинета за апаратна диагностика, където ще Ви направят следните компютърни изследвания:

  • Авторефрактометрия – това е тест на зрението с апарат, който показва дали имате нужда от очила. Изследването продължава около една минута. Извършва се, като опирате брадичката и челото си пред екрана на апарата и поглеждате в обектива. Ще видите пейзаж с къщичка, която ту се размазва, ту идва на фокус. Трябва да се стараете да не мигате докато се провежда тестът.
  • Измерване на очното налягане – извършва се по подобен начин. Поставяте брадичка и чело пред екрана на съседния апарат, гледате в обектива, където има една червена точка и се стараете да не мигате. Тук ще усетите фина струя въздух във всяко око. Този метод на измерване на налягането се нарича безконтактна тонометрия.

 

Ще Ви поканят да влезете в очния кабинет и ще Ви настанят на специален стол, оборудван с други очни апарати. Прегледът ще протече така:

  • Първо лекарят ще Ви пита какъв е поводът за посещението и какви оплаквания имате. Тук е моментът да кажете всичко, което Ви притеснява.
  • Следва отново измерване на зрението, но този път това е субективно изследване, тъй като зависи от вашите отговори. Лекарят ще Ви постави специална рамка, на която ще сменя различни видове лещи с диоптър. Вие ще гледате монитор с различни цифри и ще преценявате дали ги виждате добре или не. В края на теста ще знаете, дали имате нужда от очила или от промяна на тези, които вече носите.
  • Следващото изследване се нарича биомикроскопия. С помощта на специален микроскоп, офталмологът ще прегледа предната част на окото – клепачи, конюнктива, роговица, леща. Отново ще поставите челото и брадичката пред апарата, след което ще трябва да гледате в посоката, в която Ви показва лекарят и да се стремите да не мигате.
  • След това специалистът трябва да прегледа задната част на окото. Това е така нареченото очно дъно. Извършва се със същия микроскоп и специална леща, но за целта трябва да се разширят зениците. Ще Ви накапят капки и ще Ви помолят да изчакате пред кабинета, докато зениците станат широки около 5-8мм. Обикновено това се случва за 20-30 минути.

 

Това са основните изследвания, които ще Ви бъдат направени по време на очния преглед. Ако офталмологът открие някакви болестни изменения в очите, ще предложи да Ви бъдат направени допълнителни изследвания или манипулации. В кабинета ще получите подробна информация за това, какво представляват те, дали е необходимо да дойдете в друг ден и какво се заплаща допълнително. Ще имате възможност да попитате за всичко, което не Ви е станало ясно.

 

В края на прегледа, ако е необходимо, ще Ви бъдат издадени рецепти за очила и за капки и други медикаменти.

 

След като излезете от кабинета, е необходимо да отидете отново на регистратурата, за да вземете амбулаторния лист от извършения преглед.

 

За Ваше удобство, ако имате рецепта за очила, посетете оптика „Окулус”, която се намира в непосредствена близост до регистратурата. Там, с любезното съдействие на специалистите оптици, ще изберете Вашите нови очила.

 

СЪВЕТВАМЕ ВИ ДА ПЛАНИРАТЕ ПО-РАНО ОЧНИЯ СИ ПРЕГЛЕД, ТЪЙ КАТО СПЕЦИАЛИСТИТЕ НИ СА С МНОГО НАТОВАРЕН ГРАФИК!

 

БЪДЕТЕ КОРЕКТНИ, АКО НЯМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ДОЙДЕТЕ, ОБАДЕТЕ СЕ И ОСВОБОДЕТЕ ЧАСА ЗА ДРУГ, КОЙТО СЕ НУЖДАЕ ОТ ПРЕГЛЕД!

 

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ВАШИТЕ ОЧИ ОБИЧАТ ДА СА ЦЕНТЪР НА ВНИМАНИЕТО, ЗАТОВА НЕ ОТЛАГАЙТЕ ПОСЕЩЕНИЕТО ПРИ ОФТАЛМОЛОГА!

 

ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАС ОЩЕ СЕГА!

0878 358 175; 064 837 711