Сграда от времето на Фердинанд стана нов дом на очна клиника

Почти 120-годишна сграда – паметник на културата, в която навремето е отсядал Фердинанд, е обновена и преустроена. Това е новият дом на първата специализирана частна очна клиника „Окулус“ в Плевен, която от началото на октомври се премести в ремонтираното здание, разположено в пешеходната зона на града, на ул. „Васил Левски“ 124.

„Инвестирахме 1.6 млн. лв. в ремонт и оборудване на сградата, осигурени с кредит от Първа инвестиционна банка“, каза за „Капитал“ Людмила Кушинова, собственик на клиниката, и уточни, че с преместването си на новото място здравното заведение двойно е разширило капацитета си като площ, а като кабинети – четворно.

Обособени са общо осем кабинета, четири от които очни, кабинети – уши, нос, гърло и дерматологичен, оптика, операционен блок с две операционни за еднодневна хирургия. Секторът включва еднодневен стационар за предоперативна подготовка и следоперативно наблюдение. Строителните работи продължиха около две години и приключиха в края на септември.

Сграда с история

Сградата е построена през 1900 г. от двама братя Стоянови, които са били известни зърнени босове. Според разкази на местните хора в нея е отсядал Фердинанд. Това е била първата сграда в Плевен с канализация, отвеждана тогава в река Тученишка бара. Много неща в интериора са били доставени от Виена. В сградата е имало ръчно изработени брави от месинг, както и цяла стена от кристал, елементите на която са били транспортирани с каруца от пристанището в Свищов. През годините е правен неуспешен опит за демонтажа й, при който е унищожена.

Преди реституцията сградата е била първо – градска болница, след това – отделение „Уши, нос, гърло“. Последното й предназначение е било за банка.

От онова време са запазени почти цялата дограма от масивно дърво, всички големи вътрешни интериорни двукрили врати на втория етаж с височина 2.60 метра, които при сегашната реконструкция са изцяло реставрирани. В дворното пространство е съхранена автентична каменна чешма.

Фасадата, по която има интересни каменни орнаменти, е изцяло запазена и обновена.

Реконструкцията реализира плевенската фирма „Илиеви МГ“ по проект на архитектурно бюро „Квадра-04“.

Клиниката

Клиника „Окулус“ е създадена през 2008 г. и работи близо десет години. Това е първата специализирана частна очна клиника в Плевен. Медицински управител е д-р Йорданка Матеева. Здравното заведение разполага с модерно обзавеждане и високотехнологична апаратура, позволяваща поставянето на прецизна диагноза, извършване на ранна профилактика и своевременно лечение на зрението, екзактно определяне оптиката на окото – път към точните очила или контактни лещи. Сред новите дейности, които клиниката предлага, са: диагностика и лечение на ушни, носни и гърлени болести с помощта на модерен комплекс от видеодиагностика.

Leave a Comment